Huub de Vriend werpt speer met een tak uit het bos.


Huub de Vriend is geboren in Arnhem in 1954.

Hij deed meerdere studies:
  • Compositie en Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium
  • Psychologie aan de RUL (RijksUniversiteit Leiden) en UVA
Educatie neemt een belangrijke plaats in in het werk van Huub de Vriend. Veel van zijn composities zijn gecomponeerd voor "amateur-ensembles":
  • "Rembrandt 2006": een megacompositie voor draaiorgel, strijkkwartet, koor, kerkorgel, vocale solisten, jazzband, popgroep en kamerorkest. Aan dit anderhalf durende werk - gemaakt naar Rembrandts Nachtwacht - is meegecomponeerd door lerende componisten gedurende een tiental componeerworkshops.
  • "De Reuzenalbatros" - voor symfonieorkest - is gecomponeerd voor de Rijnlandse Orkestvereniging.
  • "Tript, vliegt en zwemt" is gecomponeerd voor "Vakir", kamermuziekvereniging uit Rotterdam.
Onlangs is het ambitieuze "Leidse muurgedichten op muziek project" afgerond. Alle 101 muurgedichten zijn daarbij op muziek gezet. De helft van de muurgedichten is onlangs uitgebracht op dubbel-cd en - met teksten zichtbaar - op dvd. Uitvoerenden zijn ensemble Street Fable, aangevuld met gastsolisten. Momenteel wordt er gewerkt aan de tweede dubbel-cd en dvd met de resterende muurgedichten, waaronder het onlangs uitgevoerde en monumentale "Nachmittag mit Zirkus und Zitadelle" voor koor, sopraansaxofoon, cello en piano.

Veel werk is gedocumenteerd bij Donemus, uitgeverij van eigentijdse in Nederland gecomponeerde muziek, voor piano bv. de trilogie: Blues, Rat en Schar.

Via De Componeerfabriek hij componeercursussen in Frankrijk en Nederland.

Huub de Vriend geeft les op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en verzorgt regelmatig workshops en gastlessen aan diverse conservatoria in binnen- en buitenland.

De Vriend is co-auteur van "Intro", een muziekmethode voor het voortgezet onderwijs, uitgegeven bij Thieme Meulenhoff. "Intro" is de enige lesmethode waarin componeren een centrale plaats heeft.

Als muzikaal educatief freelancer verleent de Vriend medewerking aan televisiespecials van Teleac/Not over niet-westerse muziek. Dat doet hij ook voor Het Concertgebouw in Amsterdam.
  Copyright © Huub de Vriend